Για φανατικούς της ανάγνωσης, λογοτέχνες, επίδοξους λογοτέχνες, μεταφραστές ή επίδοξους μεταφραστές, βιβλιόφιλους, βιβλιοφάγους, χαρτοπόντικες και λοιπούς -ευσεβείς και κυρίως ασεβείς- συμπάσχοντες της ευγενούς φυλής των βιβλιο-τρωκτικών.
Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2007
Πέδρο Χουάν Γκουτιέρες, Η βρόμικη τριλογία της Αβάνας
Το διάβασα παρακινημένη απ' τις καλές κριτικές και δεν το μετάνιωσα. Μικρά, αυτόνομα διηγήματα, που μπορείς να θεωρήσεις ότι λειτουργούν στο πλαίσιο ενός "χαλαρού" μυθιστορήματος. Σκληρή γλώσσα, σκοτεινή ατμόσφαιρα, σεξ, ρούμι, φτώχεια και θάνατος. Η άλλη πλευρά της Κούβας για όποιον θέλει να τη δει. Δεν ταιριάζει καθόλου με την εικόνα του "σοσιαλιστικού παραδείσου για τουρίστες", αλλά ο όποιος παράδεισος προϋποθέτει μια βουτιά στην κόλαση πριν μπορέσει να χτιστεί. Κι οι Κουβανοί ξέρουν από τέτοιες βουτιές, όπως ξέρουν και από Επανάσταση και από θυσίες και από πείσμα. Πολύ καλή η μετάφραση της Κλεοπάτρας Ελαιοτριβιάρη, ειδικά αν λάβουμε υπόψη τις δυσκολίες που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει λόγω των ιδιωματισμών, της "αργκό" και του ιδιαίτερου ύφους του Γκουτιέρες, που παρ' όλ' αυτά αποδίδεται θαυμάσια.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
Συμφωνώ απόλυτα, είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο που θα πρέπει να διαβάσει επιπλέον και κάθε φέρελπις (σεξο)τουρίστας, που πιθανό να θεωρήσει ερωτεύσιμο το λευκό, αγύμναστο κρέας του για την εξωτική καλλονή όπως και κάθε θιασώτης του σοσιαλισμού του Καστρο, που επισπεύδει την επίσκεψή του στην Κούβα για να "προλάβει" αυτό που σημαίνει για εμάς τους απ΄εξω η Κούβα του Κάστρο.
Βάζει το μαιχαίρι στο κόκκαλο, είναι παρστατικός στις περιγραφές απλών ανθρώπων, καθημερινών καταστάσεων τόσο που απολύπτεται από έξω προς τοα μέσα η φιλσοοφία του κουβανικού λαού. Μεταφέρει πλήρως στον αναγνώστη την αίσθηση του κόσμου του , τόσο που σε κάνει να νιώθεις ότι ζεις κι εσύ σε αυτά τα ερειπωμένα κατσαριδόσπιτα, όπου οι άνθρωποι έχουν γίνει μαγκάιβερ της επιβίωσης ή απλώς υπάρχουν. Στη ζεστή, τροπική , εγκαταλλειμένη Αβάνα, εκεί όπου πίσω από τις φωτογραφίες των τουριστών κρύβεται η εξαθλίωση, η φτώχεια, το έγκλημα εκεί που η πολυτέλεια της σκέψης ( για ένα άνθρωπο σαν το συγγραφέα) μπορεί μόνο να μεγεθύνει το αίσθημα της παρακμής ή αντίθετα να οξύνει την ομορφιά που μπορεί να βρει κανείς σε ένα μπουκάλι ρούμι κι ένα καλό γαμήσι.. Εξαιρετικό..
Δημοσίευση σχολίου